Hoe onderhoud ik mijn lockmachine?

Lockmachine onderhouds instructies

Lockmachine onderhoud instructies

Onderhoud voorkomt reparatie!

Doordat een lockmachine tegelijk de stof afsnijdt terwijl de machine naait wordt een locker sneller vuil dan een gewone naaimachine.

Het is daarom heel belangrijk dat u de machine regelmatig schoonmaakt, maar ook door de machine stofvrij weg te zetten (onder een stofdichte hoes) voorkomt u dat de machine snel vuil wordt.

Bij het geven van een beurt haalt u om te beginnen alle klossen garen van de machine en trekt u de stekker uit het stopcontact.

Voor een kleine beurt alle stof wegzuigen of blazen.
Als de machine erg stoffig is dan verwijdert u ook het voetje, de naalden en de naaldplaat. Zuig met de stofzuiger het ergste vuil weg. Daarna kunt u navegen met een zachte (poeder)kwast of tandenborstel. Ook kunt u de machine uitblazen met een spuitbus met lucht (verkrijgbaar in de computerwinkel) of een compressor.

De spanningsschijven maakt u als volgt stofvrij: leg in een draad knoopsgatgaren enkele knoopjes en trek deze van boven naar beneden door de spanningsschijven heen en weer.

Smeer de machine regelmatig op de aangegeven onderdelen met naaimachineolie of WD-40. Let er op dat de machine daarvoor stofvrij gemaakt is.

Zet na het schoonmaken nieuwe naalden in de machine. Gebruik naalden die bij de verschillende stoffen horen: standaard naalden voor gemiddelde stof, stretchnaalden bij elastische stoffen en jeansnaalden bij spijkerstof. Altijd de naalden tot het stuikpunt in de houder plaatsen: de linkernaald staat dan iets hoger dan de rechter naald.

Messen: Iedere lockmachine heeft een onder- en een bovenmes. Controleer of de messen goed scherp zijn door met uw nagel langs het mes te gaan. Een oneffenheid voelt u zo onmiddelijk. Laat de messen regelmatig slijpen. Bij het verwisselen van de messen moet u er op letten dat het ondermes net onder de steekplaat blijft. Het bovenmes moet op het diepste punt over het ondermes vallen.

‹ Terug naar het overzicht